< Назад

Бели мугри

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 20 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1952

Содржина: Филмска поема по стиховите на македонскиот поет и револуционер Кочо Рацин. Неговиот поетски пат е предаден преку филмска панорама на животот на македонскиот народ во минатото.

Автори:

Снимател: Буклевски Нико
Монтажа: Митиќ Марика
Асистент на режија: Бошковски Јован
Организатор на снимање: Теофиловски Ристо - Риџвеј

Други соработници:

музиката ја изведува -- Симфонискиот оркестар на Македонската филхармонија
асистент снимател -- Р. Мишевски
светло -- Трајче Саздов
рецитатор -- Самоил Дуковски
текстот го чита -- Иван Антонов

Фотографии: