< Назад

Буклевски Нико

Биографија: (Кичево, 15.10.1923 - ) Филмски работник - снимател. Уште од најраната младост се занимава со фотографија, така што по завршувањето на средното образование станува професионален фотограф. По формирањето на „Вардар филм“, на 1 септември 1948 година се вработува во оваа продуцентска куќа и по тримесечна обука ја започнува својата снимателска кариера. Од 1953 година добива статус на слободен филмски работник. Меѓутоа, намаленото филмско производство во тој период го принудува да се врати на својата првична професија, фотографијата, со којашто се занимава сè до своето пензионирање.

Филмографија:

1949: Филмски преглед бр. 9 ( Асистент снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 13 ( Снимател, )
1949: 11 Октомври ( Асистент снимател, )
1950: По долината на Вардар ( Снимател, )
1951: Маврово се гради ( Снимател, )
1952: Бели мугри ( Снимател, )
1953: Кој е крив? ( Снимател, )
1953: Пожар ( Снимател, )
1953: Шапкарница „Македонија“ ( Снимател, )