< Назад

Велигденски обичаи

Производство: Вардар филм - Скопје

Род: Документарен филм

Времетраење: 20 минути

Тип: Филмска лента

Техника: стандард

Звук: Да

Во боја: црно-бел

MM: 0

Година: 1954

Содржина: Прослава на Велигден во селото Грешница, Бродско (Порече) и народните адети врзани за овој верски празник. „Преку филмот 'Велигденски обичаи' од Порече, Етнолошкиот музеј има за цел ги запази богатите традиции од нашата културна историја кои ќе послужат како документ за проучување на битието на нашиот народ.“

Автори:

Снимател: Недков Кочо
Сценарио: Кличкова Вера
Асистент снимател: Гаиќ Душан

Други соработници:

соработник -- Милица Огњанова, асистент на Етнолошкиот музеј
текстот го чита -- Иван Антонов
музиката ја изведува -- Дрвен дувачки октет од членови на Скопската опера
изворната музика ја изведуваат -- Васил Милошевски од с. Манастирец (на гајда) - група пејачки од село Грешница, Бродско

Фотографии: