< Назад

Турски чај

Производство: Петра Пан Филм; Dream Factory

Род: Документарен филм

Времетраење: 180 минути

Тип: Дигитална технологија

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 0

Година: 2005

Содржина: Филмска серија во шест епизоди за современа Турција на крстопат меѓу цивилизациите. ЛИЦЕТО НА ИСТАНБУЛ Видувања и приказни од различни луѓе кои се спојуваат во едно нешто - слика од оној, невидливиот за туристите, Истанбул. НАСМЕВКА ЗАД ПРОЅИРНАТА ЗАВЕСА Местото на жената во турското општество, прикажано со лирски израз преку играта на децата и лулејавите завеси. ИЗЛЕТ НА ДРУГА ПЛАНЕТА Тајните на Кападокија раскажани од Мустафа и поетски расположениот Али. ВО СЕНКАТА НА СТАРОТО ДРВО Во центарот на Хититската цивилизација се нижат приказни, стари и нови, раскажани од едно семејство. ЈАБАНЏИИ Лирска приказна за чувствата на странецот кој во Турција е „бог“. Да се разбере Другиот, поинаквиот. ТУРЦИЈА НА ПАТ КОН ЕВРОПА Официјални лица и обични луѓе зборуваат за суштински прашања коишто се отвораат на патот на Турција кон Европската Унија.

Автори:


Музика -- Фолтин

Постер:

Фотографии: