< Назад

Спиркоски Благоја - Џумерко

Биографија: (Прилеп, 06.02.1946 - Прилеп, 11.06.2015) Театарски, филмски и телевизиски актер. Благоја Спиркоски - Џумерко станува член на ансамблот на прилепскиот театар во 1966 година. Остварил голем број улоги. На театарските игри „Војдан Чернодрински“ во 1985 година ја доби наградата за најдобра машка улога, а во 2011 година, наградата за животно дело.

Филмографија:

1972: Истрел ( Споредна улога, )
1977: Пресуда ( Споредна улога, )
1980: Оловна бригада ( Главна улога, )
1984: Нели ти реков ( Главна улога, )
1985: Јазол ( Споредна улога, )
1987: Хај-фај ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Споредна улога, )
1999: Време, живот ( Споредна улога, )
2003: Едно од лицата на смртта ( Актер, )
2004: Како убив светец ( Споредна улога, )