< Назад

Дамевски Симеон - Мони

Биографија: Дипломирал актерство на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Магистрирал на RUTGERS, државниот факултет на Њу Џерси, каде од 1990 до 1992 година бил и асистен по глума.

Филмови: 2002 НЕБО, ПРАШИНА, ВЕТЕР И ПАТ; Кастинг директор за главна улога (игран филм), EUROFILM STUDIO Kft, Унгарија 2001 ИЗЛЕЗ ЗА РАЈОТ; Кастинг директор за главни улоги (игран филм), реж. Veit Helmer, Германија 2001 ЗАД НЕПРИЈАТЕЛСКАТА ЛИНИЈА; Локален кастинг директор за споредни улоги, 20th CENTURY FOX 2000 ГАЛИЧКА СВАДБА; Режисер (документарен филм), PICTOR Association, Paris/France и Министерство за економија 2000 ЦВЕЌЕ СО БОЈА НА СРЦЕТО, Ко-сценарист (игран филм), TABOR Production (Croatia/Macedonia) 2000 MR. ALPHABET; Продуцент и сценарист на пилот епизодата за детската ТВ серија, ТВ ЕРА и CATENA MUNDI ПРОДУКЦИЈА 1999 НАШЕ МААЛО; Кастинг директор и тренер на глумците (ТВ серија), CTW (“Sesame Street”) and CG Prods.

Филмографија:

1985: Јазол ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Асистент на режија, )
2000: Игра со буквите ( Сценарио, )
2005: Остани исправен ( Главна улога, )
2010: Војната заврши ( Продуцент, )
2013: 409 ( Главна улога, )
2016: Црвената соба ( Главна улога, )
2016: Cut Here ( Главна улога, )