< Назад

Грбевски Димитар

Биографија: (Велес, 1946 - ) Филмски и телевизиски монтажер. Како филмски монтажер за првпат се вработува 1965 година во РТВ Скопје. Филмска академија завршува во Загреб (1972). По завршувањето на Академијата, во 1975 се вработува во „Вардар филм“. Од 1992 работи како професор на Факултетот за драмски уметности во Скопје на катедрата за филмска и ТВ монтажа. Живее и работи во Скопје.


Награди: 1981 ФЈДКФ, Белград, Повелба за долгогодишен придонес

Филмови: 1971 ИСПРАЌАЊЕ (ISPRAĆAJ), монтажа, документарен, Загреб филм 1971 11 ОКТОМВРИ, монтажа, документарен, РТВ Загреб 1971 МИРИС ЗЛАТО ТЕМЈАН (MIRIS ZLATO TAMJAN), асистент монтажа, игран, Јадран филм Загреб 1974 СЕЛАНСКА БУНА (SELJAČKA BUNA), асистент режисер, игран, Јадран филм Загреб 1977 КАША, монтажа, анимиран, МРТВ Скопје 1978 ФЕНИ, монтажа, документарен, Вардар филм 1979 ЛОЗАР, режија, монтажа, документарен, Вардар филм 1979 ВЕТЕРОТ И ДАБОТ (ERA DHE LISI), монтажа, игран, Косово филм Приштина 1982 НАДОЈДЕНА РЕКА (PERROI VERSHUES), монтажа, игран, Косово филм Приштина 1982 ФЕСТИВАЛ, монтажа, анимиран, МРТВ Скопје 1982 МАЈКА ИЛАРИЈА, режија, монтажа, документарен, Вардар филм 1983 СВАДБА, монтажа, рекламен филм, Вардар филм 1983 ВРАТНИЦА, монтажа, рекламен филм, Вардар филм 1985 МАВРОВО-СОЧИ, монтажа, документарен, Вардар филм 1985 МАВРОВО-ДАГОМИС, монтажа, документарен, Вардар филм 1994 ПРЕД ДОЖДОТ, соработник, игран, Полиграм, Ное продакшн, Аим продакшн, Вардар филм СЕСТРИ, монтажа, МРТВ (награди на фестивалите во Краков, Токио...) БЕЛИОТ СУП, монтажа, режија, РТВ Скопје ЦРНА, монтажа, режија, РТВ Скопје ПРВА ВЕЧЕР, монтажа, РТВ Скопје МОМЧЕТО И ГУЛАБОТ, монтажа, РТВ Скопје ПЕРТЕВ И ЛЕОНИДА, монтажа, РТВ Скопје ДОБРА ДОЛИНА, монтажа, РТВ Скопје ВО МРЕЖИТЕ (U MREŽE), монтажа, РТВ Загреб ОПЕРЕТА (OPERETA), монтажа, РТВ Загреб ПРЕМИН ПРЕКУ PLANINITE, монтажа, РТВ Приштина ЗЛАТНОТО МОМЧЕ (ZLATNI DEČAK), монтажа, РТВ Загреб НАШЕТО МАЛО МЕСТО, монтажа, четврта епизода, РТВ Загреб ДИВИ СВИЊИ (KUDA IDU DIVE SVINJE), асистент монтажа, Загреб филм ВЕТЕРОТ И ДАБОТ, монтажа, РТВ Приштина НАДОЈДЕНАТА РЕКА (ERA DHE LISI), монтажа, РТВ Приштина

Филмографија:

1971: Ембрио No. M. ( Монтажа, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Асистент на монтажа, )
1975: Вива ла музика ( Монтажа, )
1976: Најдолгиот пат ( Монтажа, )
1976: Австралија, Австралија ( Монтажа, )
1976: Шестиот играч ( Монтажа на тон, )
1976: Кајак ( Монтажа, )
1977: Адам (5 до 12) ( Монтажа, )
1977: Исправи се, Делфина ( Монтажа, )
1977: Пресуда ( Монтажа, )
1977: Концерт мајстор ( Монтажа, )
1977: Нов живот ( Монтажа, )
1977: Град херој - Прилеп и Прилепско во НОВ ( Монтажа, )
1977: Матуранти ( Монтажа, )
1978: Отпор ( Монтажа, )
1978: Побрзај, полека ( Монтажа, )
1978: Среќна Нова година ( Монтажа, )
1978: Лето Господово '77 ( Монтажа, )
1978: Дупчачи ( Монтажа, )
1979: Луда птица ( Монтажа, )
1979: Добро ни дојде ( Монтажа, )
1979: Голгота ( Монтажа, )
1979: Дае ( Монтажа, )
1980: Хомо догматикус ( Монтажа, )
1980: Најдрагиот учител ( Монтажа, )
1980: Иларија ( Режија, )
1981: Црвениот коњ ( Монтажа, )
1981: ХЕ Маврово ( Монтажа, )
1982: Афирмација ( Монтажа, )
1982: Чистач ( Монтажа, )
1982: Демагог ( Монтажа, )
1982: Љубовна приказна ( Монтажа, )
1982: Мостови - Струшки вечери на поезијата ( Монтажа, )
1982: Снимка за историјата ( Монтажа, )
1982: Врати на бескрајот ( Монтажа, )
1982: Опасноста се заканува ( Монтажа, )
1982: Полноќно сонце ( Монтажа, )
1983: Ликвидатор ( Монтажа, )
1983: Отворен колосек ( Монтажа, )
1983: Виновник ( Монтажа, )
1984: ХЕК Југохром - Попова Шапка ( Монтажа, )
1984: Гостивар вчера и денес ( Монтажа, )
1984: Транспортен центар ( Монтажа, )
1985: А ( Монтажа, )
1985: Јазол ( Монтажа, )
1985: Полноќни танцувачи ( Монтажа, )
1985: Опасна баба ( Монтажа, )
1986: Блабатори ( Монтажа, )
1986: Напред - назад ( Монтажа, )
1986: Тоа е мојот живот ( Монтажа, )
1986: Филм од хартија ( Монтажа, )
1987: Апартман ( Монтажа, )
1988: Леонардо - прошетка ( Монтажа, )
1988: Леонардо - настинка ( Монтажа, )
1988: Леонардо - творец ( Монтажа, )
1988: Пчеларник ( Монтажа, )
1988: Сизиф ( Монтажа, )
1989: Нерези ( Монтажа, )
1989: Оплакување Христово ( Монтажа, )
1989: Да се остави трага ( Монтажа, )
1990: Календар ( Монтажа, )
1993: Македонска сага ( Монтажа, )
1993: Светло сиво / Прекрасен свет ( Монтажа, )
1994: Бериќет ( Монтажа, )
1994: Чарли Паркер - љубов моја ( Монтажа, Сценарио, )
1995: Крај ( Монтажа, )
1996: Стопанска Банка ( Монтажа, )
1997: Џипси меџик ( Монтажа, )
1998: Ливада ( Монтажа, )
2000: Менка ( Монтажа, )
2002: Радоста на животот ( Монтажа, )
2010: Војната заврши ( Монтажа, )