< Назад

Јосифовски Јосиф

Биографија: (Титов Велес, 1927 - 2001) Театарски, филмски и телевизиски актер. Најголема афирмација како артист Јосиф Јосифовски доживеа за време на својот повеќе децениски стаж во Народниот театар во Битола, каде што е вработен од 1962 година. Добитник е на повеќе признанија на Театарските игри „Војдан Чернодрински“ во Прилеп.

Филмографија:

1968: Планината на гневот ( Споредна улога, )
1969: Републиката во пламен ( Споредна улога, )
1970: Цената на градот ( Споредна улога, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Споредна улога, )
1993: Македонска сага ( Споредна улога, )
1994: Пред дождот ( Главна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Главна улога, )
1997: Преку езерото ( Споредна улога, )
1998: Збогум на 20-тиот век ( Споредна улога, )
1998: Ливада ( Актер, )
2001: Прашина ( Споредна улога, )