< Назад

Ќортошев Кирил

Биографија: (Ќустендил, 1922 - 2003) Филмски, тетарски и телевизиски актер. Кирил Ќортошев од октомври 1945 година станува член на Македонскиот народен театар, каде што, со прекини, поминува 32 години професионален ангажман. Дел од артистичката кариера ја поминува и во Драмскиот театар. Во 1965 година ја доби наградата „13 Ноември# што ја доделува градот Скопје.

Филмографија:

1952: Фросина ( Споредна улога, )
1960: Давид, Голијат и петел ( Актер, )
1964: Под исто небо ( Споредна улога, )
1965: Денови на искушение ( Споредна улога, )
1967: Македонска крвава свадба ( Споредна улога, )
1967: Мементо ( Споредна улога, )
1969: Републиката во пламен ( Споредна улога, )
1969: Време без војна ( Главна улога, )
1970: Цената на градот ( Споредна улога, )
1972: Истрел ( Споредна улога, )
1975: Јад ( Споредна улога, )
1982: Јужна патека ( Споредна улога, )
1995: Ангели на отпад ( Споредна улога, )
1999: Време, живот ( Главна улога, )