< Назад

Чемчев Вангел - Лаки

Биографија: (Воден, 04.04.1937 - Скопје, 23.07.2009) Филмски работник - монтажер, режисер и сценарист. Завршува средно стопанско училиште. Најпрво работи како лаборант на Земјоделско-шумарскиот факултет. Во 1959 година се вработува во продуцентската куќа „Вардар филм“ како асистент. Освен како монтажер, работи и како режисер и сценарист на документарни филмови. Филмско усовршување стекнал на Вишата филмска школа, отсек монтажа. Како прв македонски монтажер на игран филм, дебитира во филмот „Македонска крвава свадба“ (1967). Во текот на своето долгогодишно работење реализирал и над 30 телевизиски документарни филмови, како сценарист, режисер и монтажер.


Награди: 1975 ФЈДКФ, Белград, Награда за најуспешно филмско деби / „Крлук“ 1981 ФЈДКФ, Белград, Повелба за долгогодишен творечки придонес

Филмови: 1989 СЛОБОДА, сценарио, режија, монтажа, краток игран, Вардар филм 1989 ГРАНИЦА, сценарио, режија, монтажа, документарен, Вардар филм

Филмографија:

1959: Допири со смртта ( Монтажа на тон, )
1960: Мелиорации во кумановска околија ( Асистент на монтажа, )
1960: Први Мај 1960 ( Монтажа на тон, )
1960: Шарпланинецот Мургош ( Асистент на монтажа, )
1961: Мирно лето ( Асистент на монтажа, )
1961: Македонија 1941 ( Монтажа, )
1961: Изморениот патник ( Монтажа, )
1961: Последни патувања ( Монтажа на тон, )
1963: Скопски репортер бр. 1 ( Монтажа, )
1963: Скопски репортер бр. 2 ( Монтажа, )
1963: Скопски репортер бр. 3 ( Монтажа, )
1963: Скопје, 26.7.1963 ( Монтажа, )
1963: Стопанството под ударот на катастрофата ( Монтажа, )
1963: Замрзнато езеро ( Монтажа, )
1963: Културно богатство во урнатини ( Монтажа, )
1963: Школите и универзитетот во скопската катастрофа ( Монтажа, )
1963: Катастрофа, страдања, надежи ( Монтажа, )
1963: За нови достигања ( Монтажа, )
1963: Невољите на покојникот К.К. ( Монтажа, )
1964: Под исто небо ( Асистент на монтажа, )
1964: Скопски репортер бр. 5 ( Монтажа, )
1964: Проштевање ( Монтажа, )
1964: Ароматично злато ( Монтажа, )
1964: Средба на солидарноста ( Монтажа, )
1965: Селидби ( Монтажа на тон, )
1965: Животот во рацете на секундата ( Монтажа, )
1965: Од ден во ден ( Монтажа, )
1965: Рудник „Дамјан“ - Радовиш ( Монтажа, )
1965: Весници, весници ( Монтажа, )
1966: Мала скопска хроника ( Монтажа, )
1966: Премонтажа ( Монтажа, )
1966: Венчавка на една фотографија ( Монтажа, )
1966: Хроника на злетовските рудници ( Монтажа, )
1966: Патем ( Монтажа, )
1966: Малон ( Монтажа, )
1966: Не ( Монтажа, )
1967: Македонска крвава свадба ( Монтажа, )
1967: Тито во железарницата „Скопје“ ( Монтажа, )
1967: Лето господово '67 ( Монтажа, )
1967: Луѓе и фасади ( Монтажа, )
1967: Рудник „Саса“ ( Монтажа, )
1967: Патека ( Монтажа, )
1967: Лифт горе, лифт долу ( Монтажа, )
1968: Планината на гневот ( Монтажа, )
1968: Довикување на пролетта ( Монтажа, )
1969: Републиката во пламен ( Монтажа, )
1969: ЗИК Пелагонија ( Монтажа, )
1969: Еден летен ден во Охрид ( Монтажа, )
1969: Претседателот Тито во посета на ЗИК „Пелагонија“ ( Монтажа, )
1969: Magna Carta Libertatum (Документи за и против нашето време) ( Монтажа, )
1969: Песталоци ( Монтажа, )
1969: Темно огледало ( Монтажа, )
1969: Очи ( Монтажа, )
1970: Цената на градот ( Монтажа, )
1970: Стакларница ( Монтажа, )
1970: Разбудени копови ( Монтажа, )
1970: Тито во Македонија ( Монтажа, )
1970: Празник ( Монтажа, )
1970: Надевај се додека дишеш ( Монтажа, )
1970: Рудник „Тајмиште“ Кичево ( Монтажа, )
1970: Човекот во црно ( Монтажа, )
1971: Црно семе ( Монтажа, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Монтажа, )
1971: Рудник Демир Хисар - Сопотница ( Монтажа, )
1971: Рудник Жван ( Монтажа, )
1973: Гоце Делчев ( Монтажа, )
1973: Илинденски денови ( Монтажа, )
1974: Sic Transit Gloria Mundi / Хераклеа ( Монтажа, )
1974: Гоцев ден ( Монтажа, )
1974: Богданци ( Монтажа, )
1974: VI Конгрес на СКМ ( Монтажа, )
1974: Зимски центри во Македонија ( Монтажа, )
1974: Попова Шапка - Инекс ( Монтажа, )
1975: Јад ( Монтажа, )
1975: Крлук ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1975: Леополд Седар Сенгор ( Монтажа, )
1975: Слава на животот ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1976: Феникс ( Монтажа, )
1976: Козите ... и друго по десет години ( Монтажа, )
1976: Amen Siam But Roma ( Монтажа, )
1976: Вранештица ( Монтажа, )
1976: Денес треба нешто да се случи ( Монтажа, )
1977: Јас, Блага Мицанова ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1977: Радост ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1977: Тулгеш ( Монтажа, )
1978: Угич ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1978: Железниот преграб ( Монтажа, )
1979: Ежен Гилвик ( Асистент на монтажа, )
1979: Глава ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1980: Кога ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1982: Јужна патека ( Монтажа, )
1982: Сунет ( Актер, Монтажа, )
1983: Пат за умор ( Монтажа, )
1984: Црно во црно ( Монтажа, )
1984: Фрески и икони во Македонија ( Монтажа, )
1984: Архитектурата во Македонија од IV до XVII век ( Монтажа, )
1984: Тунел ( Монтажа, )
1985: Металски завод „Тито“ ( Монтажа, )
1985: Ангроинженеринг ( Монтажа, )
1986: Среќна Нова ‘49 ( Монтажа, )
1986: Два букета рајско цвеќе ( Монтажа, )
1986: Манастир ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1986: Агрокомбинат „Тиквеш“ Кавадарци ( Монтажа, )
1988: (Нај)тешкото ( Монтажа, )
1989: Национален парк Пелистер ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1989: Маркови кули ( Монтажа, )
1990: Галичица ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
1991: Тетовирање ( Монтажа, )
1993: Светло сиво / Ѓавол во срцето ( Монтажа, )
1995: Ангели на отпад ( Монтажа, )
2000: Богородица 90 ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
2000: Езерани ( Режија, Монтажа, Сценарио, )
2000: Македонци со исламска вероисповест ( Режија, )
2002: Песја пена ( Монтажа, )