< Назад

Самоиловски Мишо

Биографија: (Скопје, 30.9.1931 - Скопје, 12.11.2009) Филмски работник - еден од филмските сниматели-доајени во Македонија. По завршувањето на средното образование, во 1948 година се вработува во продуцентската куќа „Вардар филм“ во Скопје, каде што останува сè до пензионирањето, односно до 1992 г. За својата снимателска дејност, добитник е на повеќе награди и признанија меѓу кои: две златни арени за најдобра камера на Филмскиот фестивал на југословенскиот филм во Пула (1972 и 1981) за филмовите ИСТРЕЛ и ОЛОВНА БРИГАДА, пет златни медали на Мартовскиот фестивал на документарен и кусометражен филм во Белград, Награда за најдобра камера на Филмскиот фестивал „Браќа Манаки“, Награда „13 Ноември“ на градот Скопје, републичката награда „11 Октомври“ и на други награди и признанија.


Награди:
1963 ФЈДКФ Белград, Златна плакета за камера / „Граница“
1972 ФЈИФ Пула, Златна арена за најдобра камера / „Истрел“
1973 13 Ноември - Нагарда на град Скопје / „Истрел“
1974 ФЈДКФ Белград, Златен медал - Белград за камера / „Оган“ и „Рацин“
1974 11 Октомври - Републичка награда / „Оган“
1979 ФЈДКФ Белград, Златен медал Белград за најдобра камера / „Дае“ и „Глава“
1980 ФЈИФ Пула, Златна арена за камера / „Оловна бригада“
1985 ФФ, Тузла, Награда за камера / „Полноќни танцувачи“
1986 ФФ „Милтон Манаки“ Битола, Златна плакета „Милтон Манаки“ / „Среќна нова '49“
1991 ФФ „Милтон Манаки“ Битола, Сребрена плакета „Милтон Манаки“ / „Тетовирање“

Филмови:
1959 ДУБРОВСКИ, II асистент на камера, игран, Вардар филм-Скопје, Хеспериа филм-Рим
1962 ДР, асистент снимател, игран, Авала филм Белград
1964 ПО ТРАГИЧНОТО УТРО, снимател, документарен, Дунав филм Белград
1964 СТО ДЕНА, снимател, документарен, Дунав филм Белград
1987 ОБИЧЕН ДЕН (OBIČAN DAN), директор на фотографија, игран, Форум Сараево
1988 МАРИЈА, директор на фотографија, документарен, Форум Сараево

Филмографија:

1949: Филмски преглед бр. 12 ( Асистент снимател, )
1949: Филмски преглед бр. 15 ( Асистент снимател, )
1949: 11 Октомври ( Асистент снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 17 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 19 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 20 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 21 ( Снимател, )
1950: Филмски преглед бр. 23 ( Снимател, )
1950: Радосно детство ( Снимател, )
1953: Мугра во полињата ( Асистент снимател, )
1953: Вардар - Работнички ( Снимател, )
1955: Волча ноќ ( Асистент снимател, )
1955: Комитска легенда ( Асистент снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 1 ( Снимател, )
1956: Филмски репортер бр. 4 ( Снимател, )
1956: Пула 1956 ( Асистент снимател, )
1957: Претседателот Тито во посета на Титов-велешка околија ( Снимател, )
1957: Конзервирани витамини ( Снимател, )
1957: Со Тито низ Македонија ( Снимател, )
1957: Мерино ( Снимател, )
1957: Сонце зад решетки ( Асистент снимател, )
1957: Претседателот Тито во посета на земјоделската задруга „Изворски“ с. Богданци ( Снимател, )
1959: Препородени полиња ( Снимател, )
1959: Хидроцентралите Врбен и Равен ( Снимател, )
1959: Бели штркови ( Снимател, )
1960: Сонце на младоста ( Снимател, )
1960: Први Мај 1960 ( Снимател, )
1961: Мирно лето ( Снимател, )
1961: Солунските атентатори ( Снимател, )
1961: 14 финале на фудбалскиот куп Вардар - Вартекс ( Снимател, )
1961: 11 Oктомври 1941-1961 ( Снимател, )
1961: 13 Ноември 1961 ( Снимател, )
1961: Помеѓу две разделби ( Снимател, )
1962: Граница ( Снимател, )
1962: Напуштени олтари ( Снимател, )
1962: Шампиони на водните пространства ( Снимател, )
1962: Хајка ( Снимател, )
1962: Тито меѓу младината ( Снимател, )
1963: Нашата доверба ( Снимател, )
1963: Скопје, 26.7.1963 ( Снимател, )
1963: Скопје, комунални проблеми ( Снимател, )
1963: Катастрофа, страдања, надежи ( Снимател, )
1963: Оваа пролет 1963 ( Снимател, )
1964: Под исто небо ( Снимател, )
1964: Скопски репортер бр. 4 ( Снимател, )
1964: Скопски репортер бр. 5 ( Снимател, )
1964: Скопски репортер бр. 6 ( Снимател, )
1964: Проштевање ( Снимател, Сценарио, )
1964: Школски распуст ( Снимател, )
1964: Поетот изгнаник ( Снимател, )
1964: Средба на солидарноста ( Асистент снимател, )
1965: Денови на искушение ( Снимател, )
1965: Животот во рацете на секундата ( Снимател, )
1966: До победата и по неа ( Снимател, )
1966: Темели на солидарноста ( Снимател, )
1966: Мала скопска хроника ( Снимател, )
1966: Премонтажа ( Снимател, )
1966: Град на две води ( Снимател, )
1966: Патем ( Снимател, )
1966: Малон ( Снимател, )
1967: Каде по дождот ( Снимател, )
1967: Македонска крвава свадба ( Снимател, )
1967: Тито во железарницата „Скопје“ ( Снимател, )
1967: Тито во Охрид ( Снимател, )
1968: Планината на гневот ( Асистент снимател, )
1968: Писмо од Скопје ( Снимател, )
1968: Дебар 1967 ( Снимател, )
1968: ХЦ „Глобочица“ ( Снимател, )
1969: Републиката во пламен ( Снимател, )
1969: ЗИК Пелагонија ( Снимател, )
1969: Претседателот Тито во посета на ЗИК „Пелагонија“ ( Снимател, )
1969: Хомо Апсурдикус ( Директор на фотографија, )
1969: Очи ( Директор на фотографија, )
1970: Тито во Македонија ( Снимател, )
1970: Време за човекот ( Снимател, )
1970: Цинкарница ( Снимател, )
1970: Човекот во црно ( Директор на фотографија, )
1971: Црно семе ( Снимател, )
1971: Македонски дел од пеколот ( Снимател, )
1971: Тито во Македонија ( Снимател, )
1971: Помеѓу два Илиндена ( Снимател, )
1972: Истрел ( Директор на фотографија, )
1972: 11 Октомври, фабрика за заварени цевки и профили ( Снимател, )
1973: Татко (Колнати сме, Ирина) ( Директор на фотографија, )
1973: 99 ( Снимател, )
1974: Столетие на прекалените ( Снимател, )
1974: Сто години железници во Македонија ( Снимател, )
1974: Рацин ( Снимател, )
1974: Оган ( Снимател, )
1975: Јад ( Снимател, )
1975: Кочо Солев Рацин ( Снимател, )
1975: Вива ла музика ( Снимател, )
1975: Вода, вода ( Снимател, )
1975: Леополд Седар Сенгор ( Снимател, )
1975: 11 Октомври / Вода, вода ( Снимател, )
1976: Фазил Хисни Дагларџа ( Снимател, )
1976: Еугенио Монтале ( Снимател, )
1976: Во својот град ( Снимател, )
1976: Amen Siam But Roma ( Снимател, )
1976: Кајак ( Снимател, )
1976: Денес треба нешто да се случи ( Директор на фотографија, )
1977: Пресуда ( Директор на фотографија, )
1977: Концерт мајстор ( Снимател, )
1977: Радост ( Снимател, )
1977: Град херој - Прилеп и Прилепско во НОВ ( Снимател, )
1977: Фаулбал ( Снимател, )
1978: Џафра ( Снимател, )
1978: Лето Господово '77 ( Снимател, )
1978: Железниот преграб ( Снимател, )
1978: ХЕ Шпиље ( Снимател, )
1979: Рафаел Алберти ( Снимател, )
1979: Дае ( Снимател, )
1979: Ежен Гилвик ( Снимател, )
1979: Глава ( Директор на фотографија, )
1980: Оловна бригада ( Директор на фотографија, )
1982: Мостови - Струшки вечери на поезијата ( Снимател, )
1983: Пат за умор ( Снимател, )
1983: Виновник ( Директор на фотографија, )
1984: Црно во црно ( Снимател, )
1985: Полноќни танцувачи ( Снимател, )
1985: Ангроинженеринг ( Снимател, )
1985: Опасна баба ( Директор на фотографија, )
1986: Среќна Нова ‘49 ( Директор на фотографија, )
1987: Хај-фај ( Директор на фотографија, )
1987: Тетово низ историјата и денес ( Снимател, )
1988: Викенд на мртовци ( Директор на фотографија, )
1989: Оплакување Христово ( Снимател, )
1991: Тетовирање ( Директор на фотографија, )
1993: Македонска сага ( Снимател, )
1995: Ангели на отпад ( Директор на фотографија, )