< Назад

Крстевска Жаклина

Биографија: (Скопје, 11.05.1963 - ) Во 1989 дипломира сликарство и дизајн на костим на Академијата за ликовни уметности. Од 1981 до 1985 работи во Вардар Филм, во студиото за анимиран филм, како цртач и дизајнер. Од 1985 до 2000, како слободен уметник, работи дизајн на костими на играни филмови, музички спотови, како и театарски претстави за театрите во Македонија. Во периодот од 1989 до 1995 раководи со сопствена уметничка галерија и се занимава со изработка на ликовни дела и рачни изработки од керамика, дрво, стакло. Од 2000 до 2005 работи како костимограф во МРТВ. Работи како слободен уметник, костимограф.

Филмови: 2005 КАРАУЛА, асс. костимограф 2004 КАКО УБИВ СВЕТЕЦ, консултант костимограф 1996 САРАЕВО, асс. костимограф

Филмографија:

1986: Среќна Нова ‘49 ( Асистент на костимографија, )
1987: Хај-фај ( Асистент на костимографија, )
1991: Тетовирање ( Асистент на костимографија, )
1993: Македонска сага ( Асистент на костимографија, )
1994: Пред дождот ( Асистент на костимографија, )
1995: Ангели на отпад ( Асистент на костимографија, )
1997: Џипси меџик ( Асистент на костимографија, )
1997: Преку езерото ( Асистент на костимографија, )
1998: Ливада ( Костимографија, )
1999: Време, живот ( Асистент на костимографија, )
2000: Мис Амнезија ( Костимографија, )
2001: Прашина ( Асистент на костимографија, )
2001: Освета ( Костимографија, )
2003: Едно од лицата на смртта ( Костимографија, )
2004: Балканкан ( Костимографија, )
2004: Илузија ( Костимографија, )
2004: Големата вода ( Костимографија, )
2005: Ти си жива ( Костимографија, )
2006: Тајната книга ( Асистент на костимографија, )
2007: Јас сум од Титов Велес ( Асистент на костимографија, )
2013: Трето полувреме ( Костимографија, )
2013: Намини бар еднаш ( Костимографија, )
2015: Пепи и Муто ( Костимографија, )
2015: Последниот Македонец ( Костимографија, )
2018: Види ја ти неа ( Костимографија, )