< Назад

Балканкан

Производство: „Партизанс“, Верадиа Филм и Минерва

Земја на потекло: Република Македонија, Италија

Род: Игран филм

Времетраење: 86 минути

Тип: Филмска лента

Звук: Да

Во боја: во боја

MM: 35

Година: 2004

Содржина: Лудиот Балкан и една од неговите бројни луди стории чие дејствие се одвива во период од педесет години. Во ерата на социјализмот, двајца братучеди ризикуваат да бидат откриени шверцувајќи (за мал профит) стока од капиталистичкиот Запад во социјалистичкиот Исток. Доцна ја откриваат стапицата - едниот оди во затвор, а другиот успева да пребегне во Италија. Половина век подоцна - транзиција во Македонија, транзиција на Балканот. Приказната од пред половина век сега продолжува, но главни јунаци се синовите на братучедите, кои упаѓајќи во една апсурдна ситуација (да ја прошверцуваат умрената баба Зумбула од Бугарија во Македонија) ги минуваат деветте пеколни кругови на Балканското криминално подземје.

Награди:
2005 XXVII Московски Интернационален Филмски Фестивал, Специјална награда од филмските критичари на Русија
2005 7-ми Мотовун Филмски Фестивал, награда „Од А до А“ за најдобар филм во регионот

Автори:


Други соработници :
Монтажа -- Џакобе Гамберини
Продуценти -- Алесандро Вердеки, Џанлука Курти, Карло Дуси
Извршен продуцент -- Лорис Курчи
Менаџер на екипа -- Зоран Ристески
Шминка -- Сандра Иватовиќ
Фар мајстор -- Ненад Васиќ
Специјални ефекти -- М`барек Жамал
Водач на снимање -- Томе Моловски
Менаџер на локација -- Роберт Јазаџиски
Мајстор на тон -- Ненад Вукадиновиќ
Миксер -- Клаудио Тосели
1 асс. на режија -- Милан Булатовиќ
Камери, сценска и светлосна опрема -- PANTER, Минхен
Пост-продукција -- TECNO FILM, Рим
Лабораторија -- AUGUSTUS COLOR, Рим

Улоги: Лазар Ристовски, Бранко Ѓуриќ, Јелисавета Саблиќ, Петар Божовиќ, Миодраг Кривокапиќ, Васко Тодоров, Бранко Огњановски, Хисмет Рамадани, Димитар Станковски, Начи Шабан, Луран Ахмети, Вероника Заковска, Ацо Дуковски, Горан Илиќ

Постер:

Фотографии: